Tango me to the end of love

Lako je u praškoj ljepoti na Vinohradima, opijen arhitekturom koja fascinira na svakom koraku zaljubiti se, a najlakše u, po mom skromnom mišljenju, najopijajući od svih plesova - tango argentino. U toploj proljećnoj noći pogled na obasjane barokne kupole i vrhove gotskih katedrala pao je u sjenku parova koji su pratili zvuk Astora Piazzolla-e, svako koreografijom svog bića - ali jednog, onog tango bića koje nastaje kada žena položi svoju u njegovu ruku, i mada predajući mu se i prateći ga štiti svoj prostor i slobodu da prati, i koje se spontano kreće kroz muziku. Milonga je veče tanga, nekada je označavala mjesta gdje se plesao tango zatvorenog zagrljaja, što je viša klasa smatrala skandaloznim i nemoralnim. Ples je i jezik i bunt, pa je kao takav bio i tabuisan, naročito od strane crkve. Šokantnije je možda bilo to što su muškarci plesali međusobno, u nedostatku žena i želji da vježbom usavrše svoje pokrete kojima će žene osvojiti. Ovaj ples je rađan iz afričkog kandombea, evropske polke i kubanske habanere, i još ko zna kakvih uticaja; dok njegova etimološka nepreciznost odaje barem djelić ove svestranosti: zatvoren prostor ili ograđen dio zemlje, festival, ceremonija, kraj žalosti, hod, dodirnuti, osjetiti ili se približiti. Bogata istorija tanga ubija u ovom momentu jer ne znam šta da izdvojim, ali svako putovanje počinje jednim korakom, zato se odlučujem da prvo podijelim sa vama korak u tangu nastao krajem 19tog vijeka koji se smatra prekretnicom - Ocho! Ocho je jedan od rijetkih (da ne kažem 4) koraka koje znam da plešem ali ono što je fascinantno jeste da čak samo i sa tako malim radije predznanjem nego znanjem sam uspjela da otplešem tango. Ta mogućnost  improvizacije na malu temu je genijalna!
Ako ste u Crnoj Gori i želite da naučite tango ili barem prisustvujete čarobnoj milongi ovo je link za vas:
buena-vista.me Oni su nosioci kulture i zaraze tanga u Crnoj Gori, na čemu smo im zahvalni, beskrajno.
U osnovi ples i muzika, ali ni druge umjetnosti nisu zaobišle tango. Kada je riječ o muzici Carlos Gardel je nezaobilazan.

Al Pacino i Miris Žene su očarali, ali fantastično kinematografsko ostvarenje poput Tanga Carlosa Saure ne samo da oduševljava plesnim koreografijama već i genijalnom fotografijom u filmu, dijalozima, ako već niste OBAVEZNO pogledajte.
Film Sally Potter Čas Tanga ili The Tango Lesson, mi se dopao što zbog lične priče, dobre fotografije i dobrog tanga. Apsolutno vrijedi pogledati. Preporučujem i intrevju sa Sali gdje ona priča o sebi, tangu i filmu. Vraća vjeru u Britance :))))) Ljubav i Ples ili Kochai i Tancz iz 2009 je takođe jedan od favorita.

Fotografija by Sandre Sue, sa pravcima njihovih tijela i zgrade u kontrastu
Ako spojimo tango i Yves Saint Laurent dobijemo
za kraj, sexy klip iz pomenutog filma Ljubav i Ples. Uživajte!

Tanga nikada dosta, ipak sam ples je nezamjenljiv, zato izađite napolje, pronađite nekog 'cause it takes two to tango a onda  dance til the end of love :) 

Comments

  1. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rb4lgOiHBZo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts